Ograniczenie emisji związków azotu i optymalizacja warunków mikroklimatycznych wraz z efektywnością ekonomiczną gospodarstw jako elementy poprawiające środowisko produkcji zwierzęcej

Wyniki badań naukowych

Efektywność gospodarstw rodzinnych produkujących mleko w zależności od skali produkcji
Anna Borecka Elżbieta Sowula-Skrzyńska Anna Szumiec
3-8
Zrównoważony rozwój rodzinnych gospodarstw utrzymujących bydło mięsne
Elżbieta Sowula-Skrzyńska Anna Borecka Grzegorz Skrzyński Anna Szumiec
9-15
Wpływ warunków przechowywania obornika loch na przebieg procesów jego dekompozycji i emisję amoniaku
Wojciech Krawczyk
16-22
Opracowanie metod redukcji tlenków azotu z obornika bydła mlecznego
Joanna Pawłowska Agata Szewczyk Jacek Walczak Wojciech Krawczyk
23-29
Wypas kulturowy owiec na terenie dwóch karpackich parków narodowych
Kamila Musiał
30-37

Prace przeglądowe

Stres cieplny u krów a możliwości poprawy warunków mikroklimatycznych w oborach (część I)
Andrzej Kaczor
38-42
Fizjologiczne i behawioralne mechanizmy u świń w odpowiedzi na działanie wysokich temperatu powietrza
Dorota Godyń Jacek Nowicki
43-49
Behawior i produkcyjność owiec w zróżnicowanych systemach utrzymania
Paweł Paraponiak Wojciech Krawczyk Jacek Walczak
50-56

Prace pozostałe

Wyniki badań naukowych

Badanie impedancji, ciepłochronności i naprężenia zrywającego wełny jednolitej i mieszanej
Paulina Cholewińska Marta Michalak Anna Wyrostek Katarzyna Czyż Damian Konkol
62-67
Kształtowanie się wybranych cech użytkowych rodzimych ras kur Zielononóżek kuropatwianych i Żółtonóżek kuropatwianych
Józefa Krawczyk
68-72
Zawartość wapnia w mleku spożywczym UHT w Polsce
Franciszek Brzóska Bogdan Śliwiński Mariusz Pietras
73-78

Prace przeglądowe

Charakterystyka Sarkoidów końskich
Ewelina Semik-Gurgul
79-84
Produkty pochodzenia owczego w systemach jakości żywności
Joanna Kokotkiewicz Aurelia Radzik-Rant Witold Rant
85-92
Charakterystyka wybranych ras kur amatorskich reprezentujących typ ogólnoużytkowy
Krystyna Jakubowska Marcin Różewicz
93-103
Autochtoniczne rasy kur na Sycyli jako intersujący przykład bioróżnorodności kury domowej
Marta Sosińska-Wielawska Marcin Różewicz Krystyna Jakubowska Dorota Szablicka
104-111
Metody oceny metabolizmu tkanki kostnej u drobiu
Joanna Wojciechowska-Puchałka Dorota Wojtysiak
112-118
Nasiona Łubinów (Lupinus ssp.) w żywieniu drobiu
Heinz Jeroch Antoni Lipiec
119-134
Czosnek i preparaty czosnkowe w żywieniu brojlerów jako substytut antybiotyków paszowych
Franciszek Brzóska
135-145
Zastosowanie odzwierzecych środków leczniczych w medycynie ludowej
Danuta Sztych
146-154

Opracowania informacyjne

Ocena kulinarna potrawy standardowej z mięsa jagniąt trzech prymitywnych ras zachowawczych: wrzosówki, świniarki i cakla podhalańskiego
Piotr Lenart Bronisław Borys Jan Knapik Paweł Radomski
155-161
Zakres tematyczny obrad i wybrane referaty Szkół Zimowych Hodowców Bydła w latach 1993-2017 (XXV lat)
Jan Szarek Joanna Makulska Zygmunt Gil Krzysztof Adamczyk
162-177
Konferencja Szkoleniowa Hodowców Bydła w Rymanowie
Maria Ruda Janusz Kilar
178-183
Działaność naukowo-badawcza, wdrożeniowa i produkcyjna Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB w Pawłowicach
Marian Kamyczek Jan Trela Bartosz Szymik
184-231
XII Krajowa Wystawa Czerwonego Bydła Polskiego Regionalan Wystawa Królików Rasowych, Szczyrzyc, 9-10 czerwca 2018
Jan Trela Wacław Drożdż Wojciech Rasiński Bartosz Szymik Anna Majewska
232-236
Kolejne sukcesy Zakładu Doświadczalnego Instytut Zootechniki PIB Sp. z o.o. w Chorzelowie
Jan Trela
237-239