Współczesne kierunki rozwoju hodowli bydła

Prace przeglądowe

Precyzyjny chów bydła mlecznego
Jacek Walczak
3–10

Opracowania informacyjne

Praktyczne wykorzystanie oceny wartości hodowlanej
Monika Skarwecka Piotr Topolski
11-16

Prace przeglądowe

Nowe metody oceny wartości użytkowej i hodowlanej bydła ras mięsnych i ich wykorzystanie w praktyce hodowlanej
Zenon Choroszy Bogumiła Choroszy Piotr Wójcik
17-23
Kształtowanie aktywności dobowej krów w oparciu o raporty pochodzące z pedometrów
Piotr Wójcik Mariusz Meller Piotr Mróz
24-29
Cechy zdolności udojowej – cechy funkcjonalne istotne w nowoczesnych systemach doju
Bartosz Szymik Piotr Topolski Wojciech Jagusiak
30-35
Przebieg porodów i okołoporodowa śmiertelność cieląt – przyczyny i konsekwencje
Magdalena Jakiel
36-43
Uwarunkowania w chowie bydła mlecznego i mięsnego wpływające na parametry rozrodu i płodność samic
Iwona Radkowska Agata Szewczyk
44-50
Innowacje w gospodarowaniu na trwałych użytkach zielonych
Iwona Radkowska Adam Radkowski
51-57
Pastwiska w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka o podwyższonych walorach prozdrowotnych
Iwona Radkowska Agata Szewczyk Agata Karpowicz
58-65
Zastosowanie roślin w profilaktyce i leczeniu zwierząt hodowlanych
Elżbieta Studzińska-Sroka Marlena Dudek-Makuch Izabela Czapska
66-78
Nowe spojrzenie na probiotyki w hodowli bydła
Agnieszka Galus-Barchan Iwona Radkowska Agata Szewczyk
79-84
Homeopatia jako metoda naturalnej profilaktyki i terapii w gospodarstwach ekologicznych prowadzących chów bydła
Piotr Krawczyk Agata Szewczyk
85-90

Wyniki badań naukowych

Jakość mleka pierwiastek w automatycznym systemie udoju
Dariusz Piwczyński Beata Sitkowska Stanisław Winnicki Marcin Brzozowski
91-98
Ogniwa fotowoltaiczne jako alternatywa energii konwencjonalnej w chowie bydła mlecznego
Wojciech Krawczyk
99-107
Analiza kosztów zużycia paliwa w gospodarstwach utrzymujących bydło mleczne i mięsne
Elżbieta Sowula-Skrzyńska Grzegorz Skrzyński Katarzyna Piecuch
108-117

Prace pozostałe

Wyniki badań naukowych

Wykorzystanie mięsa owczego w diecie konsumentów pochodzenia polskiego i ormiańskiego
Karina Braniecka Aurelia Radzik-Rant Witold Rant Magdalena Bednarczyk Emil Orłowski Aleksandra Gajewska
118-127
Cechy behawioru alpak na podstawie obserwacji na pastwisku i w alpakarni
Joanna Kapustka Monika Budzyńska
128-136
Wpływ muzyki klasycznej na behawior psów w schronisku
Sandra Cyroń Katarzyna Czyż Bożena Patkowska-Sokoła
137-147
Parametry mleczności i doju krów wybranych ras mlecznych w oborach wyposażonych w automatyczny system doju
Bogumił Sobczyński Dariusz Piwczyński Beata Sitkowska Magdalena Kolenda Katarzyna Piecuch
148-158

Prace przeglądowe

Hipoteza pochodzenia bydła simentalskiego w Polsce
Franciszek Brzóska
159-166
Źródła energii nowo narodzonych prosiąt oraz możliwości ich regulowania
Barbara Jarocka
167-174
Przegląd czubatych ras kur ozdobnych
Patrycja Rajkowska Marcin Różewicz Małgorzata Bednarczyk Barbara Biesiada-Drzazga
175-187
Charakterystyka amatorskich ras kur reprezentujących typ ciężki
Krystyna Jakubowska Marcin Różewicz Barbara Biesiada-Drzazga
188-198
Zwierzęta futerkowe w Polsce i ich znaczenie
Marta Michalak Paulina Cholewińska
199-202

Opracowania informacyjne

VII Podhalańska Wystawa Zwierząt Hodowlanych (Ludźmierz, 7–8 lipca 2018)
Jan Trela Wojciech Rasiński Piotr Kowol Bartosz Szymik Anna Majewska
203-210
Czempionat Hodowlany Koni Rasy Huculskiej, Małopolskiej, Śląskiej i Polski Koń Zimnokrwisty
Iwona Tomczyk-Wrona
211-213
Jubileuszowe rolnicze święto – Dni Otwartych Drzwi PODR (Boguchwała, 23–24 czerwca 2018)
Jan Trela Stanisław Kawa Andrzej Kruk Bartosz Szymik
214-221