Wyniki badań naukowych

Robotyzacja doju krów w praktyce
Stanisław Winnicki Paulina Mielcarek Jerzy Lech Jugowar
4-14
Efekty produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw ekologicznych zajmujących się produkcją żywca wołowego
Anna Szumiec Anna Borecka Elżbieta Sowula-Skrzyńska
15-23
Identyfikacja wariantów genetycznych w locus genu TBX3 związanych z prymitywnymi cechami umaszczenia u koni czystej krwi arabskiej
Łucja Dulak Monika Stefaniuk-Szmukier Katarzyna Ropka-Molik Barbara Kij Monika Bugno-Poniewierska
24-28
Analiza przyczyn częstego występowania ochwatu u koników polskich
Iwona Tomczyk-Wrona Daniel Cieśla
29-36
Doskonalenie cech tucznych i rzeźnych świń poprzez wybór ojców o wysokiej wartości hodowlanej ocenionych według zróżnicowanych indeksów selekcyjnych
Piotr Polok Grzegorz Żak Aurelia Mucha Jakub Borkowski Jakub Lasek
37-43
Ocena jakości ozorów wieprzowych, wołowych i dzików
Bartosz Kaczkan Iwona Chwastowska-Siwiecka
44-51
Kształtowanie się trendów cech użytkowych i wylęgowości kur Rhode Island White A-33 w ciągu pięciu pokoleń
Jolanta Calik
52-57
Porównanie właściwości fizykochemicznych i sensorycznych mięśni piersiowych kapłonów w zależności od rasy
Iwona Bałdyga Iwona Chwastowska-Siwiecka
58-66
Wartość odżywcza podstawowych elementów tuszy jadalnego ślimaka szarego (Cornu aspersum) oraz ślimaka winniczka (Helix pomatia)
Maciej Ligaszewski Przemysław Pol
67-79
Wybrane czynniki wpływające na dyskomfort pracy psów użytkowanych w kynoterapii
Angelika Magiera Czesław Klocek Weronika Penar
80-87

Prace przeglądowe

Historia podstawą obecnych działań na rzecz ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce
Jędrzej Krupiński Iwona Tomczyk-Wrona Agnieszka Chełmińska
88-97
Działania w zakresie ochrony zwierząt w Polsce okresu międzywojennego
Marta Jarosz
98-101
Probiotyki w żywieniu zwierząt gospodarskich
Barbara Niwińska Iwona Furgał-Dierżuk Jarosław Wieczorek
102-111
Stres cieplny u krów a możliwości poprawy warunków mikroklimatycznych w oborach
Andrzej Kaczor
112-119
Wykorzystanie świń rasy iberyjskiej do produkcji szynki iberyjskiej (jamón ibérico)
Joanna Kosmatko Andrzej Węglarz Ryszard Tuz
120-131
Technologia produkcji i wartość odżywcza szynki iberyjskiej (jamón ibérico)
Joanna Kosmatko Andrzej Węglarz
132-140
Szynka kasztanowa (jamón de castaña), produkt regionalny wysokiej jakości pochodzący z Valle del Genal
Wojciech Krawczyk Jędrzej Krupiński Piotr Moskała Paweł Radomski
141-150
Tradycyjna gospodarka pasterska na przykładzie Jurgowskich Hal w okolicy Dursztyna
Aldona Kawęcka Iwona Radkowska Adam Radkowski
151-158
Dynamika rozwoju hodowli rodzimych ras owiec w Polsce w latach 2008–2016
Jacek Sikora Aldona Kawęcka Marta Pasternak Michał Puchała
159-165
Hodowla mięsożernych zwierząt futerkowych – kierunki zmian
Małgorzata Piórkowska
166-177
Produkcja, skład chemiczny i wartość pokarmowa ziarna owsa w żywieniu gęsi rzeźnych
Eugeniusz Kłopotek Franciszek Brzóska
178-187
Długopiejące i długoogoniaste rasy kur ozdobnych – charakterystyka ras
Marcin Różewicz Karol Kaszperuk
188-199
Mięsne użytkowanie gołębi
Karol Kaszperuk Marcin Różewicz
200-210
Hodowla wolierowa bażantów – pasja czy źródło dochodu?
Dariusz Gugała Marian Flis
211-216
Widzenie barwne u kur
Eugeniusz Herbut Zbigniew Dobrzański
217-220

Opracowania informacyjne

48. Międzynarodowa Konferencja Biometryczna. VI Polsko-Portugalskie Warsztaty z Biometrii (Szamotuły, 9–13 września 2018 r.)
Lidia Lewko
221-223
Udział Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach w KDN 2018
Lidia Lewko Ewa Gornowicz
224-225
XVIII Pożegnanie Wakacji w Rudawce Rymanowskiej (Rudawka Rymanowska, 24–26 sierpnia 2018)
Jan Trela Andrzej Kruk Aleksander Miejski Edgar Beneš Władysław Brejta Bartosz Szymik
226-234, 242
XVIII Pożegnanie Wakacji w Rudawce Rymanowskiej – Regionalny Czempionat Koni Rasy Huculskiej (Rudawka Rymanowska, 24–26 sierpnia 2018)
Iwona Tomczyk-Wrona
235-238
XVIII Pożegnanie Wakacji w Rudawce Rymanowskiej – Krajowa Wystawa Ras Rodzimych w Rudawce Rymanowskiej (Rudawka Rymanowska, 24–26 sierpnia 2018)
Agnieszka Chełmińska Paweł Radomski Piotr Moskała
239-241, 243