Artykuł wstępny

Możliwości poprawy efektywności chowu owiec i kóz w Polsce w ujęciu regionalnym. Konferencja naukowo-techniczna w Kołudzie Wielkiej
Bronisław Borys

Prace przeglądowe

Tendencje rozwojowe w zakresie cech użytkowych wybranych ras owiec w Polsce w latach 1995–2009
Dariusz Piwczyński Sławomir Mroczkowski
Małe przeżuwacze w województwie lubelskim – stan obecny, zamierzenia na przyszłość – proponowane rozwiązania
Tomasz M. Gruszecki Czesława Lipecka Mirosław Pięta Anna Szymanowska Wiktor Bojar Andrzej Junkuszew Monika Greguła-Kania Krzysztof Patkowski Marek Szymanowski
Program „OWCA PLUS” w kultywowaniu tradycji owczarskich na Ziemi Cieszyńskiej
Karol Węglarzy Irena Skrzyżala Aneta Pellar
Ekonomia chowu owiec w Polsce na początku XXI wieku
Piotr Nowakowski Krystyn Chudoba
O dalsze losy polskiej owcy pogórza na Dolnym Śląsku
Maria Jastrzębska Krystyn Chudoba Piotr Nowakowski
Wykorzystanie innowacyjnych technologii w ocenie stacyjnej i doświadczeniach żywieniowych owiec
Jan Knapik Marek Grycz
Alternatywne metody wykorzystania owiec
Henryka Bernacka Ewa Siminska Piotr Niedźwiecki

Opracowania informacyjne

Chów owiec i kóz w wybranych gospodarstwach Beskidu Niskiego
Maciej Murawski Urszula Kaczor
Wykorzystanie owiec w gospodarstwie wyspecjalizowanym w produkcji warzywniczej
Bronisław Borys Władysław Bogacz
Rola i znaczenie Funduszu Promocji Mięsa Owczego
Roman Niżnikowski Bronisław Borys Józef Niemczyk Władysław Bogacz Antoni Puza
Rynek mięsa owczego i koziego w Polsce i na świecie
Dariusz Lisiak Andrzej Borys Beata Lisiak
Tworzenie gospodarstwa ekologicznego na bazie istniejącej infrastruktury technicznej i hodowlanej na przykładzie ZD IZ PIB Chorzelów
Piotr Wójcik Jacek Walczak Jerzy Fijał
Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka – Polskim Producentem Żywności
Anna Jarzynowska
Kulawizna u krów
Kazimierz Żukowski
V Krajowa Wystawa Czerwonego Bydła Polskiego (Szczyrzyc, 4–5 czerwca 2011 r.)
Jan Trela