Wyniki badań naukowych

Porównanie poziomu lipidów w osoczu krwi ogierów trenowanych i nie trenowanych
Bogusława Długosz Magdalena Pieszka Jarosław Łuszczyński Romana Augustyn
3-9
Wpływ mieszanin wybranych szczepów bakterii fermentacji mlekowej na skład chemiczny i liczebność mikroorganizmów w kiszonkach z kukurydzy
Marek Selwet Mariola Galbas Filip Porzucek Tomasz Cłapa Leszek Majchrzak
10-16
Wpływ przedłużonych laktacji na produkcję i skład mleka bydła ras PHF i ZB utrzymywanego w gospodarstwie ekologicznym
Marzena Cwynar Piotr Wójcik
17-25

Prace przeglądowe

Źródła i następstwa zmian poziomu mocznika w mleku krów - znaczenie dla oceny poprawności żywienia oraz stanu środowiska naturalnego
Piotr Guliński Ewa Salamończyk Krzysztof Młynek
26-40
Wpływ żywienia pastwiskowego krów mlecznych na zawartość składników bioaktywnych oraz przydatność technologiczną mleka
Iwona Radkowska
41-47
Jakość mięsa polskich rodzimych ras świń
Karolina Szulc Ewa Skrzypczak
48-57
Współczesne zagadnienia w badaniach i nauczaniu dobrostanu zwierząt
Monika Budzyńska
58-64
Teriery typu bull – historia i możliwości ich wykorzystania
Marta Król Elżbieta Horoszewicz Roman Niedziółka Edyta Sweklej
65-72

Opracowania informacyjne

Julian Aleksandrowicz – pionier badań nad zawartością biopierwiastków w organizmach ludzi i zwierząt
Monika Nowakowska-Zamachowska Marek Pieszka
73-75
Prof. dr hab. Jan Węgrzyn – Wspomnienie
Jan Trela
76-77