Prace przeglądowe

Zarys historyczny hodowli bydła polskiego czerwonego
Jan Szarek Krzysztof Adamczyk
Dzieje Małopolskiego Towarzystwa Hodowców Bydła w Krakowie (po II wojnie światowej)
Stanisław Kruk Stanisław Staszczak
Przyczynek do historii bydła rasy polskiej czerwonej
Zbigniew Staliński
Historia bydła polskiego czerwonego w regionie lubelskim
Zygmunt Litwińczuk Kazimierz Kamieniecki
Bydło polskie czerwone w północno-wschodniej Polsce
Janusz Klupczyński Maria Czaplicka Jan Miciński
Bydło czerwone polskie odmiany rawickiej w świetle badań Akademii Rolniczej we Wrocławiu
Ryszard Ziemiński
Zmiany w populacji bydła rasy polskiej czerwonej na przestrzeni lat
Kazimierz Żukowski Jan Trela
Wybrane zagadnienia z prac badawczych prowadzonych przez Instytut Zootechniki nad bydłem polskim czerwonym
Jan Trela Kazimierz Żukowski
Struktura genetyczna bydła polskiego czerwonego na podstawie badań grup krwi oraz sekwencji niekodujących i niekodujących DNA
Maciej Żurkowski Marian Duniec
Monitoring genetyczny bydła rasy polskiej czerwonej
Ewa Słota Barbara Danielak-Czech Marian Duniec Mariusz Kościelny Anna Kozubska-Sobocińska Anna Radko Barbara Rejduch Tadeusz Rychlik Jan Trela
Dystans genetyczny między rasą polską czerwoną i innymi europejskimi rasami bydła czerwonego
Andrzej Filistowicz Tadeusz Szulc Magdalena Zatoń-Dobrowolska
Skład i właściwości mleka krów ras polskiej czerwonej i czerwono-białej z uwzględnieniem polimorfizmu białek
Andrzej Felenczak Marian Ormian Krzysztof Adamczyk
Możliwości wykorzystania bydła rasy polskiej czerwonej do produkcji mięsa wołowegoMożliwości wykorzystania bydła rasy polskiej czerwonej do produkcji mięsa wołowego
Zenon Choroszy Bogumiła Choroszy
Ocena pokroju bydła rasy polskiej czerwonej na tle innych ras mlecznych
Piotr Wójcik Jan Trela
Stan chowu i hodowli bydła rasy polskiej czerwonej w okresie 1980-1990 i drogi postępowania na najbliższe lata
Jan Trela Kazimierz Nahlik Stanisław Staszczak Kazimierz Żukowski
Ocena wartości hodowlanej buhajów rasy polskiej czerwonej na przestrzeni lat – metody i wyniki
Bogumiła Choroszy Zenon Choroszy
Hodowla zachowawcza bydła rasy polskiej czerwonej
Zygmunt Reklewski
Doskonalenie bydła polskiego czerwonego przez krzyżowanie z rasą Jersey
Henryk Jasiorowski Jerzy Kwiatkowski
Wpływ duńskiego bydła czerwonego na użytkowość mleczną polskiego bydła czerwonego
Kazimierz Żukowski Karol Węglarzy
Wykorzystanie buhajów rasy Angler w doskonaleniu bydła polskiego czerwonego w warunkach systematycznego ograniczania jego hodowli w kraju
Stanisław Staszczak
Historia oceny użytkowości mlecznej bydła polskiego czerwonego w Małopolsce
Barbara Zdebska
Stado zachowawcze bydła polskiego czerwonego w Stacji Badawczej Rolnictwa Ekologicznego i Hodowli Zachowawczej Zwierząt PAN w Popielnie
Henryk Jabłoński
Rezerwa genetyczna polskiego bydła czerwonego w postaci zamrożonych zarodków i nasienia
Jan Trela Kazimierz Żukowski Stanisław Staszczak Barbara Szczęśniak-Fabiańczyk Krzysztof Czech
Perspektywy rozwoju hodowli bydła rasy polskiej czerwonej z uwzględnieniem krów objętych programem ochrony zasobów genetycznych
Ryszard Stopyra Piotr Kowol Anna Majewska
Charakterystyka innych ras czerwonych w Europie zrzeszonych w ERDB
Lisbet Holm Piotr Wójcik
Stan populacji bydła czerwonego w Czechach
Václav Řehout Andrzej Filistowicz Piotr Zapletal

Opracowania informacyjne

Sesja terenowa
Gospodarstwo Jodłownik – sześć wieków historii
Krystyna Żuk-Skarszewska Helena Romer-Wąsowicz Jacek Wąsowicz
Gospodarstwo rolne Opactwa O.O. Cystersów w Szczyrzycu, pow. Limanowa
Jan Trela
Życiorysy
Hanna Czaplicka Kazimierz Kamieniecki Zygmunt Litwińczuk Zbigniew Staliński Jan Szarek Jan Trela