Opracowania informacyjne

Zakres tematyczny obrad i wybrane referaty Szkół Zimowych Hodowców Bydła w latach 1993–2017 (XXV lat)
Jan Szarek Joanna Makulska Zygmunt Gil Krzysztof Adamczyk
3-18

Wyniki badań naukowych

Wykorzystanie preparatów ziołowych w profilaktyce i leczeniu schorzeń wymienia w gospodarstwach ekologicznych utrzymujących bydło mleczne
Piotr Wójcik Przemysław Dudko Jacek Walczak Jacek Międzobrodzki Klaudia Lisowska Anna Białecka
19-33
Wpływ wysokości zbioru roślin kukurydzy na skład chemiczny kiszonki i produkcję mleka
Zbigniew Podkówka
34-38
Hodowcy bydła w Programie „Podkarpacki Naturalny Wypas”
Maria Ruda Janusz Kilar Stanisław Zając Magdalena Kilar
39-47

Prace przeglądowe

Wpływ żywienia pastwiskowego krów mlecznych na zawartość składników bioaktywnych oraz przydatność technologiczną mleka
Iwona Radkowska
48-55
Probiotyki w żywieniu bydła
Barbara Niwińska Iwona Furgał-Dierżuk Jarosław Wieczorek
56-67
Produkty regionalne i tradycyjne innowacyjnym powrotem do korzeni żywności
Janusz Kilar Bożena Kusz Maria Ruda
68-77
Stres cieplny u krów a możliwości poprawy warunków mikroklimatycznych w oborach (część I)
Andrzej Kaczor
78-83
Krótka historia programów ochrony bydła i ras objętych tymi programami oraz stan aktualny tych populacji
Anna Majewska
84-101

Wyniki badań naukowych

Zrównoważony rozwój rodzinnych gospodarstw utrzymujących bydło mięsne
Elżbieta Sowula-Skrzyńska Anna Borecka Grzegorz Skrzyński Anna Szumiec
102-108

Opracowania informacyjne

Praktyczne wykorzystanie oceny genomowej w hodowli bydła mlecznego
Monika Skarwecka
109-113
Udział Instytutu Zootechniki PIB w opracowaniu metod oraz programów do oceny wartości użytkowej oraz hodowlanej bydła mięsnego w Polsce
Grzegorz Skrzyński Bartosz Szymik Piotr Wójcik
114-119
Simentale z Podkarpacia
Jan Trela