Wyniki badań naukowych

Umaszczenie crypto-tobiano u koni rasy huculskiej w Polsce
Marta Pasternak Barbara Jaklińska
3-12
Charakterystyka rodów męskich ogierów huculskich kryjących klacze huculskie uczestniczące w programie ochrony zasobów genetycznych
Iwona Tomczyk-Wrona
13-21
Wybrane aspekty chowu kóz w województwie podkarpackim
Edyta Molik Urszula Przybyło Stanisław Kawa
22-29
Wpływ ekologicznego chowu na poprawę parametrów rozrodu owiec
Paweł Paraponiak Marta Wieczorek-Dąbrowska
30-40
Opracowanie metod redukcji tlenków azotu z obornika kurzego i świńskiego
Joanna Pawłowska Agata Szewczyk Natasza Dobrowolska Jacek Walczak
41-47
Rozpoznawalność i postrzeganie produktów tradycyjnych i regionalnych pochodzenia zwierzęcego jako konkurencyjnej oferty na polskim rynku żywnościowym
Kamila Musiał Anna Szumiec
48-62
Analiza produktywności i dochodowości czynników produkcji w gospodarstwach ekologicznych zajmujących się chowem bydła mięsnego
Anna Szumiec Kamila Musiał
63-72

Prace przeglądowe

Oznaczanie składu gatunkowego materiału biologicznego za pomocą mitochondrialnego DNA – możliwości współczesnego laboratorium
Małgorzata Natonek-Wiśniewska Piotr Krzyścin
73-77
Możliwości wykorzystania technik klonowania we wspomaganym rozrodzie bydła, technologii żywności, przemyśle biofarmaceutycznym, biomedycynie oraz restytucji ginących lub wymarłych ras i gatunków zwierząt
Maria Skrzyszowska Marcin Samiec
78-92
Hodowla kłusaków francuskich – rys historyczny oraz aktualna sytuacja w Polsce
Wanda Górniak
93-101
Naturalne dodatki w diecie a status antyoksydacyjny i profil kwasów tłuszczowych mięśni kurcząt brojlerów
Iwona Skomorucha Ewa Sosnówka-Czajka
102-106
Perspektywy krajowej produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich oraz żywności pochodzenia zwierzęcego bez GMO
Barbara Niwińska Beata Szymczyk Witold Szczurek
107-120
Produkcja ziarna pszenżyta w Polsce oraz jego wartość paszowa i wykorzystanie w żywieniu drobiu
Marcin Różewicz
121-132
Astaksantyna – budowa, właściwości i zastosowanie w żywieniu zwierząt
Ewa Sosin-Bzducha Iwona Furgał-Dierżuk
133-141
Behawior rozrodowy psów i kotów
Angelika Chłopik Anna Wysokińska
142-152
Pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus) – szkodnik w produkcji drobiarskiej potencjalnym źródłem białka w żywieniu zwierząt
Sara Dzik
153-159
Występowanie Cysticerkozy u zwierząt dzikich i domowych – zagrożenie epidemiologiczne
Marian Flis
160-164

Opracowania informacyjne

Pomyślny sezon wystawienniczy 2019 dla ptaków ze Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach
Ewa Gornowicz Rafał Zwierzyński Lidia Lewko
165-168
XIX Pożegnanie Wakacji w Rudawce Rymanowskiej
Władysław Brejta Jan Trela Edgar Beneš Andrzej Kruk Aleksander Miejski
169-185
Regionalny Czempionat Koni Rasy Huculskiej
Iwona Tomczyk-Wrona
186-189