Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju. Projekt badawczy realizowany w ramach II konkursu BIOSTRATEG
Jędrzej Krupiński Monika Bugno-Poniewierska Tomasz M. Gruszecki Artur Gurgul Piotr M. Mikosz Zygmunt Litwińczuk Zdzisław Smorąg Janusz Żmija
Zadanie 1: Wykorzystanie innowacyjnych i wysoko wydajnych technik analiz genomu do charakterystyki, ochrony bioróżnorodności oraz identyfikacji podłoża genetycznego istotnych cech funkcjonalnych i produkcyjnych ras zachowawczych
Prace przeglądowe
Zarys problematyki badań z zakresu genetyki i genomiki prowadzonych u polskich zachowawczych ras zwierząt w ramach projektu BIOSTRATEG
Artur Gurgul Magdalena Szyndler-Nędza Grzegorz Smołucha Piotr Topolski Jan Knapik Katarzyna Ropka-Molik Mirosław Tyra Jędrzej Krupiński
Zadanie 3: Opracowanie nowych metod konserwacji oraz kryteriów selekcji dawców izolowanego materiału genetycznego do wykorzystania w programach zachowania bioróżnorodności zwierząt
Wyniki badań naukowych
Aktualny stan i możliwości kriokonserwacji oocytów świni
Ochrona materiału genetycznego zwierząt metodami ex situ - aspekty prawne. Cz. II. Warunki pozyskiwania, przechowywania i wykorzystania konfekcjonowanego materiału genetycznego w programach ochrony zasobów genetycznych zwierząt
Jarosław Wieczorek Jacek Sikora Oksana Pulkowska Barbara Szczęśniak-Fabiańczyk
Zadanie 4: Charakterystyka potencjału ekonomicznego chowu zwierząt ras zachowawczych w gospodarstwach rodzinnych i ich interakcje rynkowe w warunkach zrównoważonego rolnictwa
Prace przeglądowe
Relacje sieciowe tworzone z udziałem gospodarstw z rasami zachowawczymi. Zarys przebiegu badań z projektu NCBR - BIOSTRATEG 2
Zadanie 5: Wykorzystanie rodzimych ras zwierząt użytkowanych w tradycyjnych systemach chowu w gospodarstwach niskonakładowych do pozyskiwania wysokiej jakości produktów lokalnych
Prace przeglądowe
Rodzime rasy bydła podstawą produktów regionalnych z wołowiny
Mariusz Florek Zygmunt Litwińczuk Piotr Domaradzki Witold Chabuz Paweł Żółkiewski Przemysław Jankowski
Zasady oceny kulinarnej potraw regionalnych z mięsa jagniąt wybranych ras zachowawczych oraz wstępne wyniki oceny potraw z mięsa jagniąt rasy uhruskiej
Poprawa cech sensorycznych i trwałości mięsnych produktów regionalnych pozyskiwanych od rodzimych ras zwierząt poprzez wykorzystanie tradycyjnych metod wędzenia
Władysław Migdał Łukasz Migdał Maria Walczycka Ewelina Węsierska Marzena Zając Joanna Tkaczewska Piotr Kulawik
Zadanie 6: Wykorzystanie zwierząt gospodarskich ras lokalnych w ochronie i właściwym zagospodarowaniu siedlisk cennych przyrodniczo
Prace przeglądowe
Wypas owiec sposobem ochrony różnorodności zbiorowisk roślinnych w cennych przyrodniczo siedliskach
Tomasz M. Gruszecki Marianna Warda Mariusz Kulik Andrzej Junkuszew Krzysztof Patkowski Wiktor Bojar Krzysztof Tomczuk Monika Greguła-Kania Paulina Dudko Elżbieta J. Bielińska Leszek Drozd Klaudiusz Szczepaniak Anna Szymanowska Marek Szymanowski Katarzyna Wiercińska Jędrzej Krupiński