Wyniki badań naukowych

Ocena stopnia zrównoważenia gospodarstw ekologicznych zajmujących się chowem bydła mlecznego
Anna Szumiec Kamila Musiał
3-14
Dodatki funkcjonalne, takie jak sól, kwasy huminowe i mikroelemnety - jako modulatory wydajności i dobrego zdrowia wysokowydajnych krów mlecznych
Agata Szewczyk Małgorzata Kusztal
16-24
Przyczyny eliminacji z hodowli w populacji rodzimej rasy koników polskich
Iwona Tomczyk-Wrona
25-32

Prace przeglądowe

Żywotne obszary wiejskie w myśl idei rozwoju zrównoważonego
Kamila Musiał Anna Szumiec
33-44
Strategia "Zielonej architektury" we Wspólnej Polityce Rolnej na lata 2023-2027
Wojciech Krawczyk Paweł Paraponiak Agata Szewczyk
45-51
Wpływ stresu cieplnego na płodność krów
Justyna Żychlińska-Buczek Grzegorz Skrzyński
52-56
Podstawowe parametry hematologiczne w monitorowaniu zdrowia królików
Małgorzata Piórkowska
57-66
Rola zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w adaptacji i łagodzeniu zmian klimatu - głos FAO
Grażyna Polak
67-75
Wartość paszowa oraz możliwość wykorzystania ziarna mozgi kanaryjskiej (Phalaris canariensis L.) w żywieniu ptaków egzotycznych i drobiu
Marcin Różewicz
76-84
Małopolskie inicjatywy promocji produktów pochodzących z obszarów górskich i podgórskich
Paweł Paraponiak Wojciech Krawczyk
85-94

Opracowania informacyjne

Po latach pracy w Instytucie Zootechniki - wybrane prace wdrożeniowe
Franciszek Brzóska
95-103
Jeszcze słów kilka o historii hodowli bydła polskiego czerwonego
Kazimierz Żukowski
104-108

Wspomnienia

Dr. inż. Stanisław Deskur (1927-2021) - Wspomnienie
Iwona Tomczyk-Wrona
109-111