Wyniki badań naukowych

Inwentaryzacja wielkości populacji norek, lisów pospolitych, lisów polarnych, jenotów i tchórzy utrzymywanych na polskich fermach
Grażyna Jeżewska-Witkowska Hubert Kujawski Kornel Kasperek Beata Horecka Andrzej Zoń Małgorzata Piórkowska
Mięso nutrii pod szkiełkiem mędrca … i w ręku kuchmistrza
Dorota Kowalska Piotr Niedbała
Kształtowanie się wytrzymałości i odkształcenia elastycznego skorupy jaj kaczek pochodzących z wybranych stad zachowawczych
Lidia Lewko Ewa Gornowicz
Porównanie składu chemicznego kiszonek z całych roślin czterech linii ojcowskich kukurydzy hodowli smolickiej
Zbigniew Podkówka Lucyna Podkówka
Ocena jakości i wartości pokarmowej kiszonek z runi łąkowej wybranych gospodarstw Polski południowo-wschodniej
Adam Radkowski Iwona Radkowska
Charakterystyka ogierów sląskich, dopuszczonych do krycia klaczy uczestniczących w programie ochrony zasobów genetycznych koni rasy śląskiej
Iwona Tomczyk-Wrona

Prace przeglądowe

Czy suplementacja selenowa bydła w Polsce jest uzasadniona?
Barbara Niwińska Marcin Andrzejewski
Czym jest smakowitość wołowiny i co ją kształtuje?
Monika Zymon
Wykorzystanie koni w gospodarce leśnej
Jacek Zawiślak Magdalena Ogińska Magdalena Drewka Natasza Święcicka
Możliwości wykorzystania krajowych populacji kur objętych ochroną do produkcji pulard
Joanna Obrzut Marta Pasternak Józefa Krawczyk
Charakterystyka populacji hodowlanych i dziko żyjących jenotów europejskich
Dorota Kowalska Małgorzata Piórkowska
Baktrian (Camelus bactrianus) i dromader (Camelus dromedarius) – różne formy użytkowania
Ewa Kuźnicka Anna Grondkowska
Gady – fakty i mity
Ewa Peter

Opracowania informacyjne

Ulisses Aldrovandi – drobiarz renesansu
Stanisław Wężyk
Sesja jubileuszowa: Jubileusz 120-lecia chowu i hodowli bydła polskiego czerwonego (1894–2014)
Jan Trela
Na ratunek hodowli norek i jenotów
Dorota Kowalska Paweł Bielański